ПОРТФОЛИО МАТЕМАТИЧКОГ ИНСТИТУТА

Текст приредили: З. Огњановић, М. Шеган, С. Вујошевић

Опис

Математички институт Српске академије наука и уметности ( МИСАНУ ) је основан 1946. године као први институт Академије. Данас, као институционални члан Европског математичког друштва, МИСАНУ представља јединствени центар за математички оријентисана основна и технолошка истраживања у Србији. Према најновијем Извештају Националног савета за истраживање и технолошки развој, МИСАНУ је друга најбоља истраживачка институција у Србији са више од 70 истраживача и преко 250 сарадника укључених у 8 националних и неколико међународних пројеката (списак националних пројеката је доступан на: http://www.mi.sanu.ac.rs/projects/projects.htm, а међународних на: http://www.mi.sanu.ac.rs/collaborations/collaborations.htm ).

Мисија

Мисија МИСАНУ је да унапреди научноистраживачки рад у области математике, механике и компјутерских наука, оствари сарадњу и размену знања између група са сличним научним интересовањима и пружи подршку образовању младих људи.

Искуство у дигитализацији наслеђа

МИСАНУ је један од иницијатора првог пројекта дигитализације научних и културних добара у Републици Србији под именом ‘ПАНДОРА’, који је започет 1995. године. Такође, један је од оснивача Националног центра за дигитализацију ( НЦД ), који је основан 2002. године, као и дигиталне иницијативе земаља југоисточне Европе – South-Eastern European Digitization Initiative ( СЕЕДИ ) – која је покренута 2004. године. У новије време, учесник је у више међународних пројеката, поред осталог, у ФП7 пројекту – ‘Collaborative EuropeaN Digital/Archival Infrastructure’ ( CENDARI ) – као и у две COST акције – TD1201: ‘Colour and Space in Cultural Heritage’ ( COSCH ) и IS1005: ‘Medieval Europe – Medieval Cultures and Technological Resources’ . Тренутно ради на развоју и одржавању више дигиталних репозиторијума отвореног приступа, као што су: e-Библиотека електронских издања српских математичких часописа, e-Каталог споменика културе у Србији и Дигитална библиотека српске културне баштине – Serbia Forum.

Искуство у промоцији науке и културе

МИСАНУ је 2012. године заједно са Центром за промоцију науке ( ЦПН ) покренуо један програм популаризације математичких знања и науке широм Србије под именом ‘Мај месец математике – М3’. Програм намењен првенствено младима, поред научно-популарних предавања и дебата, садржи класичне и интерактивне изложбе, радионице за децу, пројекције и друге атрактивне и разнолике садржаје. Од 2015. године, у сарадњи са иницијативом КРОС РТС-а учествује у популаризацији националне науке и културе међу младима из дијаспоре кроз радионице ‘занимљива наука’. Такође је део H2020 пројекта – ‘New Understanding of Communication, Learning and Engagement in Universities and Scientific Institutions’ ( NUCLEUS ) – који има за циљ стимулацију истраживања и иновација у складу са потребама друштва.

ДОКУМЕНТАЦИЈА

Портфолио Математичког института

Share
rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide